Vysvetlivky

V mojich receptoch často používam záhadné skratky a mnohí z vás sa ma už pýtali: “Zuzi, to čo znamená to C v ingredienciách?”  Tak som pridala túto stránku, kde nájdete popis a gramáže rozdelené na suché, tekuté a olejové prísady.

To záhadné “C” je skratka z anglickéhe “CUP” čiže hrnček a často sa používa v anglických a amerických receptoch, z ktorých čerpám inšpiráciu.  Túto skratku používam aj kôli tomu, že sa nachádza aj na odmerkách, ktoré sú bežne dostupné v kuchynských potrebách.

Tekuté prísady v ml
1 ČL   = čajová lyžička 6ml
1 PL   = polievková lyžica 15ml
1/8 C = 1/8 hrnčeka 30ml
1/4 C = 1/4 hrnčeka 60ml
1/3 C = 1/3 hrnčeka 80ml
1/2 C = 1/2 hrnčeka 125ml
1 C    = 1 hrnček 250ml

 

Suché prísady v g
1 ČL = čajová lyžička 5g
1 PL = polievková lyžica 15g
1 hrnček múky 150g
1 hrnček kryštálového cukru 225g
1 hrnček práškového cukru 115g
1 hrnček hnedého cukru 175g
1 hrnček hrozienok 200g

 

Olejové prísady v g
1/8 C = 1/8 hrnčeka 30g
1/4 C = 1/4 hrnčeka 55g
1/3 C = 1/3 hrnčeka 75g
1/2 C = 1/2 hrnčeka 115g
2/3 C = 2/3 hrnčeka 150g
3/4 C = 3/4 hrnčeka 170g
1 C    = 1 hrnček 225g