Môj príbeh

Môj blog

Vitajte na VeganLady! Môj blog je hlavne o zdravom vegánskom a vegetariánskom varení a pečení s ohľadom na rôzne potravinové alergie.  Väčšina mojich receptov je veľmi jednoduchá a vyžaduje 10 surovín a menej, pričom máte navarené do 30 minút. Používam množstvo čerstvej zeleniny, ovocia a prírodných potravín a minimum spracovaných. Veľa mojich receptov je bezlepkových a pri pečení uprednostňujem zdravé cukry a tuky. Vždy keď mám tú možnosť, kupujem bio potraviny, prípadne vypestované lokálne od slovenských farmárov. Tu sú moje dôvody prečo varím a pečiem zdravé vegánske a vegetariánske jedlá:

  • Trpela som na rôzne potravinové alergie a intolerancie
  • Dnes je možnosť výberu, tak si vyberám zdravšie potraviny
  • Mám dve deti, prácu a málo času, ale chcem variť každý deň
  • Jem čerstvé prírodné potraviny lebo majú pozitívny vplyv na moje zdravie

 

Môj príbeh

VeganLady vznikla vďaka mojej dlhodobej a neutíchajúcej láske k jedlu, vareniu a pečeniu, ktoré vo mne vypestovala moja mamina – inak fantastická kuchárka! Vlastne takto vznikla moja pôvodná stránka „receptyavarenie.sk“, ktorú som založila ešte v roku 2010, keď sa mi narodila moja prvá dcérka Linduška. Viem, znie to ako klišé, ale keďže som žena, ktorá pri ničom dlho nevydrží a všetko ju rýchlo prestane baviť, je tento foodblog pre mňa veľká vec! A hoci nie som fotografka, spisovateľka či profesionálna kuchárka, keď sa ma niekto spýta čo ma baví, tak je to práve VeganLady.

A prečo VEGAN? Celý príbeh začína mojím tehotenstvom a mojimi dvoma úžasnými dcérkami, Linduškou a Simonkou. Krátko po pôrode som začala mať problémy s trávením a potom to už bolo rýchle – jedna alergia za druhou. Ako prvú mi zistili intoleranciu na lepok, tak som ho prestala jesť a naučila sa variť a piecť všetko bez lepku. Krátko potom sa objavila alergia na bielkovinu kravského mlieka, no a musela som sa vzdať aj mliečnych výrobkov. A aby toho nebolo málo, tak mi zistili aj histamínovú intoleranciu, čo bol asi najtvrdší oriešok. Paradoxom bolo, že som nemala alergiu na žiadnu potravinu a napriek tomu som nesmela jesť celé skupiny potravín. S pribúdajúcimi diagnózami som zosmutnela, lebo moja strava ako aj varenie sa veľmi obmedzilo a môj entuziazmus sa strácal. Nehovoriac o pečení a koláčoch a sladkostiach, ktoré milujem. Ale skúste upiecť niečo bez vajec, kvasníc, mliečnych výrobkov a ešte k tomu bez lepku – na hranici nemožnosti…

Našťastie nie som jediná a tak som si povedala, že využijem moju neuveriteľnú alergickú trojkombináciu a vytvorím niečo, čo ma povzbudí a možno inšpiruje iných. Nemyslím len ľudí trpiacich na alergie ale aj ostatných – milovníkov mäsa, rýb, mlieka, múky a všetkého, čo alergici nesmú. Každý z nás má niekedy chuť si dať ľahké jedlo plné čerstvej zeleniny a ovocia prekypujúce vitamínmi a zdravím. Ale nekonečné možnosti jesť a kombinovať všetky druhy potravín, vlastne obmedzujú našu tvorivosť a fantáziu. Väčšina z nás potom nakupuje, varí a je stále dokola to isté. A to je práve na vegánstve a vegetariánstve pekné – limitujúci okruh potravín, ktoré môžete alebo chcete jesť vás prinúti skúšať nové potraviny, variť úplne iné jedlá novým spôsobom a tým žiť oveľa zdravšie.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť