Zeleninové karí v pikantnej kokosovej omáčke

zeleninové kari, kari v kokosovej omáčke, pikantné kari

Toto kari doma zbožňujeme!  Nerobím ho často, lebo naše dievčatá ho zatiaľ nejedia, ale už sa neviem dočkať kedy začnú.  Je to super flexi recept keďže sa dá použiť akákoľvek zelenina.  Ja som mala doma karfiol, zemiaky, cukety, papriku a posledné dve mrkvy.  Skrátka, dala som tam všetku zeleninu, ktorá bola v chladničke.  Je to ideálne jedlo, keď sa potrebujete zbaviť zbytkov v chladničke.

Kari si môžete urobiť aj s mäsom alebo rybou, je to v podstate ragú povarené v kokosovej omáčke s typickým indickým korením.  Ja pridávam vlastnú zmes korenia z kurkumy, koriandru, rímskeho kmínu, mletého zázvoru a čili, ale kľudne použite kvalitné kupované indické zmesi korenia masala alebo hotové indické karí pasty.  Odporúčam značku Patak’s, ktorá má dlhoročnú tradíciu vo výrobe indických pikantných karí pást a čatní.  Sú výborne vychutené, vyrobené z prírodných a kvalitných surovín a majú označenie stupňa štipľavosti.  Bežne ich dostať vo veľkých potravinových supermarketoch, na internete, alebo špecializovaných ázijských obchodoch.

Pri varení je dôležité postupné pridávanie zeleniny, pretože každá vyžaduje iný čas varenia.  Môžete ju uvariť aj všetku naraz, ak vám nevadí, že niektoré druhy sa rozvaria.  Ja mám rada, keď ostane trochu chrumkavá, preto to ju varím postupne a čo najkratšie.  Príprava tohto kari síce vyžaduje trošku viac čistenia a krájania, avšak výsledok stojí za to.  Je to delikatesa ako od pravej indickej babičky!  A nebojte sa prispôsobiť ju vlastnej chuti – pridajte cícer, paradajky, mäso či bataty – postup je rovnaký a výsledok dokonalý.  Ale hlavne, uvaríte si mega zdravé a chutné jedlo s množstvom čerstvej zeleniny a zdraviu prospešného korenia.  Vaše trávenie sa vám poďakuje a váš partner tiež…

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 póru so zelenou časťou
  • 1 čili paprička
  • 2 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého rímskeho kmínu
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 2 veľké zemiaky / bataty
  • 1 menší karfiol
  • 2 stredné mrkvy
  • 2 malé cukety
  • 1 červená paprika
  • 1 x 400 ml konzerva kokosového mlieka
  • 200 ml vriacej vody / zeleninového vývaru
  • himalájska soľ
  • 2 ČL cukru
  • šťava z 1 limetky
  • koriandrová vňať
  • černuška
  • basmati ryža

Postup

  1. Všetku zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na väčšie kúsky.  Karfiol si rozdelím na malé ružičky, zemiaky nakrájam na kocky, cukinu na polmesiačiky, mrkvu na oválne plátky, papriku na hrubšie pásiky.
  2. Vo veľkej liatinovej panvici ohrejem olej a krátko na ňom pražím cibuľu, cesnak, čili a pór.  Potom pridám kurkumu, zázvor, rímsky kmín a mletý koriander a premiešam, nech sa korenie rozvonia.  Pridám na kocky nakrájané zemiaky, osolím a zalejem kokosovým mliekom a vodou.  Privediem do varu, stiahanem teplotu a prikryté varím 10 minút.
  3. Keď sú zemiaky predvarené, pridám k nim karfiolové ružičky a mrkvu.  Poriadne premiešam, opäť privediem do varu,  stiahanem teplotu na jemné bublanie a prikryté varím 5 minút.  Nakoniec pridám aj cukinu s paprikou a postup opakujem.  Po piatich minútach je všetka zelenina postupne uvarená.  Zelenina sa nesmie rozvariť, mala by ostať jemne chrumkavá, držať svoj tvar a uchovať si farbu.
  4. Nakoniec kari dochutím cukrom, soľou a limetkovou šťavou, prípadne najemno nastrúhanou kôrou z limetky.  Podávam miskách spolu s čerstvo uvarenou basmati ryžou, limetkou a ozdobené koriandrovou vňaťou a černuškou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.