Paštrnákový krém s cesnakovými krutónmi

Sezóna paštrnáku práve končí, tak som ešte rýchlo využila poslednú možnosť a uvarila som z tejto skvelej koreňovej zeleniny lahodnú krémovú polievku.  Paštrnák má nezameniteľnú chuť a hoci si ho ľudia mýlia s petržlenom, chuťovo sú celkom odlišné.  Paštrnák je sladučký ako mrkva, ale zároveň v ňom cítiť osviežujúco kyslú chuť pripomínajúcu jabĺčko.  Ťažko sa to opisuje, tá chuť je jedinečná, treba ju vyskúšať.  

Je škoda, že sa na túto zeleninu zabúda, lebo je výborný a všestranne využiteľný.  Je z neho výborné pyré, krémové polievky, dá sa gratinovať, vyprážať alebo aj piecť.  Kľudne si ho nastrúhajte aj surový do šalátu.  U nás doma ho máme najradšej v kombinácii so zemiakmi ako pyré alebo v tejto lahodnej krémovej polievke.  Hlavne sa ho nebojte skúsiť, je skutočne fantastický!  

pastrnakovy krem, pastinakovy

Ingrediencie

Polievka

  • 500g paštrnáku
  • 2 zemiaky
  • 2 cibuľky šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • bobkový list
  • himalájska soľ
  • mleté biele korenie
  • rastlinná náhrada smotany / smotana na varenie
  • voda alebo zeleninový vývar

Krutóny

  • bageta alebo biely kváskový chlieb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Postup

  1. Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na menšie kúsky.  Vo väčšom hrnci opražím šalotku s cesnakom na horúcom olivovom oleji.  Hneď ich osolím, aby pri pražení nestmavli.  Pridám nakrájaný paštrnák, zemiaky a bobkový list.  Zeleninu zalejem vývarom alebo vriacou vodou asi 2 cm nad okraj zeleniny a nechám jemne bublať 15-20 minút do zmäknutia. 
  2. Keď je zelenina uvarená, rozmixujem polievku do hladkého krému a dochutím soľou a mletým bielym korením. Môžem ju ešte zjemniť sladkou smotanou alebo rastlinnou náhradou smotany na varenie.  Do polievky pridám asi 3-4 polievkové lyžice alebo podľa chuti, premiešam a nechám prejsť varom.   
  3. Krutóny natrhám zo striedky chleba alebo bagety.  Cesnak očistím a nakrájam na tenké plátky.  Petržlenovú vňať aj so stonkami nakrájam nadrobno.  Na malej panvičke zohrejem olej a opražím v ňom krutóny, cesnak a stonky petržlenu.  Cesnak nesmie príliš stmavnúť, preto ho pridám až nakoniec.  Keď sú krutóny zlatisté, odstavím ich zo sporáka, osolím a pridám petržlenovú vňať. 

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.