Vegánske rizoto z červenej repy

Rizoto patrí medzi najobľúbenejšie jedlá mojich dvoch dievčat, hneď popri cestovinách a pizzi.  A toto cviklové majú obzvlášť radi, nielen kvôli chuti ale aj kvôli jeho nádernej ružovej farbe. Je jednoduché na prípravu a nezaberie ani veľa času ak cviklu si upečiem vopred.  Zvyknem jej upiecť viac, rozmixovať na pyré a zamraziť.  Takže keď dostanú moje dievčatá chuť na „ružové rizoto“, za pol hodinu už servírujem. Dievčatá si pochutia a ja som spokojná, že som do nich opäť prepašovala túto super zdravú zeleninu, ktorú by inak nezjedli.  Čo viac si môžem priať…

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 2 menšie cvikly
  • 2 cibuľky šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stopky zeleru
  • 250g ryže Arborio alebo Carnaroli
  • 800ml zeleninového vývaru
  • biele mleté korenie
  • morská soľ
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • olivový olej extra virgin

Postup

  1. Cviklu si pripavím dopredu, aby som ušetrila čas na varenie.  Cviklu umyjem, osuším, potriem olejom a každú zvlášť zabalím do alobalu.  Dám piecť na plech na 180C asi na 30-45 minút podľa veľkosti.  Po upečení ju zbavím šupky a rozmixujem v kuchynskom robote na pyré.  Cviklové pyré sa dá aj zamraziť.
  2. Nakrájanú cibuľku, cesnak a zeler orestujem na horúcom oleji vo veľkej panvici. Cibuľka nemá stmavnúť, preto ju restujem osolenú na miernej teplote asi 3 minúty.
  3. Zvýšim teplotu, pridám ryžu a za stáleho miešania pražím asi 1 minútu až začne byť priesvitná. Ochutím bielym korením a môžem začať pridávať horúci vývar po naberačkách.
  4. Znížim teplotu na strednú, pridám prvú naberačku a neustále miešam kým ryža absorbuje vývar. Potom pridám ďalšiu naberačku a týmto spôsobom pokračujem ďalej.  Asi v polovici varenia pridám pyré z červenej repy.  Poriadne premiešam, aby sa ryža spojila so zeleninou a pokračujem v pridávaní vývaru po naberačkách.  Rizoto je hotové asi po 20 minútach.  Ryža má byť na skus – al’dente – a rizoto má mať redšiu konzistenciu.
  5. Rizoto odložím zo sporáka, pridám kvalitný olivový olej a prípadne dochutím soľou a korením. Prikryjem pokrievkou a nechám odstáť asi 2 minúty – týmto sa stane rizoto ešte krémovejším.
  6. Nakoniec primiešam nadrobno nasekanú pažítku a čerstvú petržlenovú vňať.  Rizoto podávam ihneď po dovarení pokvapkané kvalitným olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým korením.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.