Zavárané čerešne @ čerešňový kompót

Ako každé leto aj toto trávime u našej babičky, ktorá má záhradu plnú čerstvého ovocia a zeleniny.  Práve dozreli čerešne tak sme sa dali do zavárania.  Moje dcérky Linda a Simonka pomáhali s oberaním, ja som čerešne vytriedila a spolu s babičkou sme zavárali.

Keďže už roky používam poháre od firmy Weck, objednala som ich aj tento krát.  Mám ich veľmi rada nielen preto že sú krásne, ale páči sa mi tradičný spôsob zatvárania viečok ako to robili naše babičky a prababičky.  Navyše, sú super aj do chladničky, keď urobím nejakú nátierku alebo paštétu alebo keď mi ostane nejaký zbytok jedla.  Krásne v nich vyzerá aj raňajkové müsli alebo jogurt s vločkami a dá sa v nich aj piecť.

Ak sa rozhodnete zavárať v pohároch Weck, tak nezabudnite na dve pravidlá: 1. poháre Weck sa plnia 1- 2cm pod okraj, aby tam bol dostatočný priestor na podtlak, ktorý vzniká pri zaváraní.  Ak tam bude málo miesta, vzniknutý tlak bude vytláčať viečko a to nebude dobre tesniť.  2. poháre Weck sa po zavarení neotáčajú hore dnom ako klasické poháre.  A ešte jedna vec, ak chcete tento krát skúsiť zaváranie v umývačke riadu, prečítajte si postup tu.

 

Ingrediencie

  • čerstvo natrhané čerešne
  • kryštálový cukor
  • voda
  • soľ

Postup

  1. Pripravím si poháre na zaváranie, ktoré dám umyť do umývačky na najvyššiu teplotu 75-80°C. Ak nemáte umývačku, je nutné ich umyť ručne a ideálne dať aj sterilizovať do rúry na 150°C na 15 minút.  Ak máte poháre aj s gumičkami, gumičky treba nechať vyvariť vo vriacej vode aspoň 5 minút.  Pred zaváraním musia byť poháre, gumičky aj viečka čisté a suché.  Ja robím celý tento proces deň vopred, čo mi ušetrí veľa času.
  2. Čerešne preberiem, zbavím stoniek a umyjem v studenej vode. Ak sa chcem zbaviť červíkov, nechám čerešne namočené vo vode s trochou soli alebo octu aspoň 30 minút.  Na 1 liter vody je potreba asi 20g soli.  Vodu zlejem a čerešne opláchnem čistou vodou.
  3. Uvarím si cukrový nálev. Množstvo cukru záleží od sladkosti čerešní, ja dávam 1 polievkovú lyžicu na pollitrový pohár.  Vychádza to približne 100g kryštálového cukru na 1 liter vody, ale ak máte radi sladké zaváraniny dajte 300g cukru na 1 liter vody.  Do hrnca dám vodu, pridám cukor a zohrievam, kým sa cukor celkom nerozpustí.
  4. Poháre naplním čerešňami. V prípade značky Weck sa poháre plnia 1-2cm pod okraj, aby tlak v pohári netlačil príliš na viečko, ktoré potom netesní.  Naplnené poháre zalejem horúcim cukrovým nálevom, ktorý by nemal presiahnuť úroveň čerešní, lebo pustia ešte vlastnú šťavu.
  5. Pred samotným uzavretím pohárov, poutieram ich okraje čistou papierovou utierkou. Potom dám gumičky na viečka, položím ich na poháre a uzavriem klipsami.
  6. Následne vložím poháre do zaváracieho hrnca s vodou a počkám, kým teplota vystúpi na 70-80°C. Poháre nemusia byť vo vode úplne ponorené, stačí ak voda siaha do polovice.  Čerešne sa zavaria aj v pare a preto môžem mať na sebe postavené aj dve zaváraniny.  Čerešňový kompót zaváram 10 až 15 minút na 70-80 stupňov.  Potom ich hneď vytiahnem a ešte horúce uložím pod deku, kde pomaly vychladnú.  Poháre značky Weck sa po zaváraní hore dnom neotáčajú na rozdiel od klasických.
  7. Druhý, môj obľúbený spôsob je zaváranie v umývačke riadu, lebo je nesmierne pohodlný a praktický. Poháre naukladám do umývačky tak, aby sa vzájomne nedotýkali a zapnem ju na najvyšší stupeň, čo je 70-80°C.  Pri mäkkom ovocí vyberiem zaváraniny hneď po umývacom cykle a pri tvrdšom ich nechám v umývačke do úplného vychladnutia.  Postup na zaváranie v umývačke riadu som popísala tu.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.