Bezlepkový čokoládový koláč so šľahačkou

Toto je obľúbený koláč mojej mamy.  Ona miluje čokoládu, hlavne tú horkú a tento koláč je stelesnením čokolády… A keďže mala meniny, povedala som si, že toto je pre ňu ten pravý darček.  Už dávno som ho nerobila, nejako som na neho zabudla.  Ale presne si pamätám, kedy som ho piekla prvý krát.  Bolo to pred ôsmymi rokmi, kedy som ho upiekla na narodeniny môjmu drahému.  Mal obrovský úspech a odvtedy sa stal našim čokoládovým obľúbencom.

Fantastický, jednoduchý, bezlepkový a hlavne čokoládový!!!  A všetko čo na neho potrebujem sú len tri prísady – vajcia, cukor a čokoláda. Šľahačku nepočítam, tá sa môže kľudne vynechať alebo nahradiť Mascarpone alebo dobrým domácim džemom.  Príprava zaberie doslova len pár minút a zvládne ju aj začiatočník.  Sú to v podstate vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa jemne primieša rozpustená čokoláda.  Koláčik ocenia najmä „bezlepkáči“ a „čokoholici“, ale je to aj krásny darček alebo príležitosť ako sa blysnúť pred priateľmi.  Vrelo odporúčam, určite sa podarí a budete hviezdou večera!

Ingrediencie

Cesto:

  • 300g horkej 60-70% čokolády
  • 200g hnedého cukru
  • 6 veľkých vajec

Na povrch:

  • 500ml smotany na šľahanie
  • kakao na posypanie

Postup

  1. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program 170°C. Tortovú formu s priemerom 23cm vysteliem papierom na pečenie tak, že položím papier na dno a uzavriem prstenec formy aj s papierom. Prebytočné okraje papiera odstrihnem.
  2. Čokoládu rozlámem na menšie kúsky a rozpustím v mikrovlnke na 500W asi na 2-3 minúty. Niekoľkokrát ju počas roztápania premiešam, aby bola hladká a tekutá.  Nechám ju vychladnúť.
  3. Vymiešam 2 celé vajcia a 4 žĺtky so 100g cukru na hustú žĺtkovú penu. Do peny za stáleho miešania pridám rozpustenú čokoládu.
  4. V druhej mise vyšľahám 4 bielky a postupne pridávam ďalších 100g cukru, kým vznikne tuhší bielkový sneh.
  5. Bielkový sneh po častiach vmiešavam do čokoládovej zmesi tak, aby v nej ostalo čo najviac vzduchu.
  6. Hotové čokoládové cesto nalejem do tortovej formy a pečiem cca 40 minút. Upečený koláč bude popraskaný a pekne nadvihnutý. Či je koláč hotový, zistím pichnutím dreveného špáradla do koláča, ktoré by malo ostať čisté.
  7. Koláč nechám vychladnúť vo forme, potom ju odstránim. Po vychladnutí stred koláča spadne a vytvorí priehlbinu, ktorú naplním vyšľahanou šľahačkou a poprášim kakaom.Do šľahačky už cukor nepridávam, koláč je tak svieži a intenzívne čokoládový.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.