Čučoriedková galetka s mandľami

Moje novoročné pečenie som zahájila týmto fantastickým koláčom, na ktorý som sa už dlho tešila.  Hoci je to skôr letný typ koláčika s bohatou nádielkou sezónneho ovocia, po Vianočných vypekačkách som dostala chuť na niečo svieže a ľahké.  A galetka spĺňa všetky moje predstavy o modernom, zdravom a sviežom koláči.  Milujem ako ovocie pri pečení zmäkne a zintenzívni svoju chuť.  Navyše, pustí výbornú šťavu a je krásne lesklé takže každý hneď dostane na takýto koláč chuť.

Ako obvykle som sa snažila urobiť aj tento koláč o niečo zdravší.   Pridala som celozrnnú múku, kokosový cukor namiesto bieleho rafinovaného a mleté mandle namiesto kukuričného škrobu.  Mandle pekne zachytia ovocnú šťavu, aby sa cesto nepremočilo a tak ostane koláč aj zospodu chrumkavý.  Tomu pomôže aj dopredu rozpálený plech, na ktorom sa galetka upečie krásne do chrumkava zhora aj zdola.  Okraje cesta som posypala kokosovým cukrom a ten vytvoril na galetke karamelizovanú kôrku nádhernej zlatistej farby.  Mleté klinčeky sú chuťový a zdravotný bonus, ale môžeš ich kľudne vynechať alebo nahradiť za svoju obľúbenú škoricu alebo kardamon.

Ešte jednu vec som zabudla… nabudúce musím upiecť dve naraz, lebo táto sa zjedla okamžite.  Vyzerala ako úžasná ovocná pizza a tak sme ju aj porciovali.  Pri krájaní úplne „křupala“ taká bola chrumkavá!  Každý si dal dva krát a bolo po galetke.  Myslím, že ešte skúsim nejaké výraznejšie ovocie ako sú maliny, jahody alebo slivky.  Tak či onak, úspech je zaručený!  Už teraz sa na ňu teším…

Ingrediencie

Cesto

  • 1C (150g) celozrnnej špaldovej múky
  • 1C (150g) hladkej múky
  • ¼ ČL kypriaceho prášku
  • ¼ C (40g) kokosového cukru
  • 200g chladeného masla
  • ¼ C (60ml) ľadovej vody

Náplň

  • ¼ C (40g) mletých mandlí
  • 300g čučoriedok
  • kôra z bio citrónu
  • 2PL kokosového cukru
  • ¼ ČL drvených klinčekov

Posýpka

  • 1 celé rozšľahané vajce
  • kokosový cukor
  • mandľové lupienky

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.