Tekvicovo-batatová polievka s kokosovým mliekom

Je sezóna tekvíc a ja som pár krásnych dostala od našej babičky Evičky priamo z jej záhradky.  Moje najobľúbenejšie sú Hokkaido tekvice, ktoré sú výborné samé o sebe a netreba ich nijako zvlášť dochucovať keď z nich varím.  Ale dostala som aj muškátovú tekvicu a tá veru potrebuje istú dávku pozornosti, aby z nej vzniklo chutné jedlo.  Preto ponúkam tento recept, v ktorom som spojila tekvicu s batatmi a mrkvou, aby zvýraznili jej sladkú chuť.  Zázvor sa postará o pikantnosť a pridala som aj kokosové mlieko, ktoré zjemní textúru a vytvorí lahodnú krémovú polievku.

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • kúsok zázvoru
  • 2 mrkvy
  • 1 menší batat
  • 1kg muškátovej tekvice
  • 1/2 konzervy kokosového mlieka
  • himalájska soľ
  • čierne mleté korenie
  • citrónová šťava

Postup

  1. Mrkvu, batat a tekvicu očistím, umyjem a nakrájam na kocky. Očistenú cibuľu, cesnak a zázvor nakrájam na drobno.
  2. Tekvicu pokapem olivovým olejom, osolím, okorením a dám piecť na 180°C približne na 20-30 minút do zmäknutia.
  3. Na horúcom oleji osmažím cibuľu s cesnakom a zázvorom a pridám k nim nakrájanú mrkvu s batatom. Zalejem vriacou vodou, osolím a nechám variť asi 20 minút.
  4. Keď je tekvica upečená, pridám ju do vývaru spolu s kokosovým mliekom a nechám krátko prejsť varom. Vývaru by malo byť toľko, aby bola zelenina len pokrytá a polievka ostala hustá.
  5. Polievku rozmixujem do hladka a dochutím soľou, mletým čiernym korením a prípadne citrónovou šťavou.

 

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.