Pečená letná zelenina s oreganom a zemiakovou kašou

Od našej babičky Evičky som odišla nabalená s fúrou letnej bio zeleniny a čerstvých byliniek.  Z jej záhradky mi dala mladučkú červenú repu, mrkvu, patizón, kaleráby, nové zemiaky a krásnu oranžovú cuketu.  Chcela som ochutnať naraz viac druhov, tak ma napadlo toto rýchle a lahodné jedlo.  V podstate to nie je ani recept, skôr nápad ako sa jednoducho „zbaviť“ množstva zeleniny a zároveň si pochutnať.  Recept je super flexibilný, dá sa použiť akákoľvek zelenina vhodná na pečenie ochutená obľúbenou bylinkou či korením.  Určite by som nevynechala cibuľu a cesnak, ktoré sú po upečení sladučké ako med.  A nesmie chýbať ani kvalitný za studena lisovaný olivový olej extra virgin.

Zeleninka pri pečení krásne skaramelizuje a získa tak intenzívnu a sladkastú príchuť. Oregano jej dodáva príjemnú arómu, ktorá je znásobená kvalitným olivovým olejom.  Zemiaková kaša je veľmi ľahká, lebo nepoužívam maslo ani mlieko. Stačí vývar zo zemiakov, olivový olej a čerstvé bylinky a vyšľahaná kaša sa rozplýva na jazyku.  V kombinácii s pečenou zeleninou, ktorá má intenzívnu chuť, je hodvábne jemná kaša príjemným kontrastom.

Ingrediencie

Na pečenú zeleninu:

  • 3 červené repy
  • 3 mrkvy
  • 1 patizón
  • 1 kaleráb
  • 5 šalotiek
  • 3 strúčky cesnaku
  • 3ČL sušeného oregana
  • čierne mleté korenie
  • morská soľ
  • olivový olej

Na zemiakovú kašu:

  • mladé zemiaky
  • olivový olej
  • pažítka

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.
  2. Plech vyložím papierom na pečenie a rozložím na neho zeleninu v jednej vrstve.Zelenina by sa nemala prekrývať aby sa rovnomerne piekla a nie dusila.
  3. Zeleninu pokvapkám olivovým olejom, ochutím soľou a čiernym mletým korením a hojne posypem sušeným oreganom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C asi 45 minút.
  4. Mladé zemiaky riadne umyjem, ale šupku ponechám. Nakrájam ich na menšie kúsky a varím vo vriacej osolenej vode 10-15 minút do zmäknutia.  Zlejem z nich takmer všetku vodu, trošku nechám na dne hrnca.  Roztlačím ich, pridám olivový olej a metličkou vyšľahám na jemnú kašu.  Ak je kaša príliš hustá, pridám ešte vodu zo zemiakov.  Nakoniec primiešam do teplej kaše na jemno nakrájanú pažítku.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.