Krémová brokolicová polievka s kurkumou

Brokolicovú polievku varím tuším najčastejšie zo všetkých polievok.  Máme ju radi, brokolica je dostupná celoročne a hlavne je veľmi chutná a zdravá.  Nezáleží či do nej dám zemiaky pretože jej krémová konzistencia je úžasná aj bez nich. Dôležité je použiť menej vody a viac zeleniny.  Navyše, keď ju chceš mať krásne zelenú, nesmie sa pri varení prikryť.  No a rímsky kmín pomáha lepšiemu tráveniu.  Horčičný prášok zase zvyšuje nutričnú hodnotu a pridá polievke cveng.  Dosť bolo písania, idem si dať tanier mojej obľúbenej polievky kým ešte nejaká je…

Ingrediencie

  • 1 brokolica
  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 zemiak (nemusí byť)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletého rímskeho kmínu
  • 1/2 ČL mletého horčičného prášku
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam, cibuľu a cesnak na drobno. Ružičky z brokolice odrežem a hlúb nakrájam na malé kúsky.
  2. Na horúcom oleji nechám skaramelizovať cibuľu, cesnak, mrkvu a hlúb z brokolice.Potom   pridám kurkumu, kmín, horčičný prášok a orestujem.
  3. Zeleninu zalejem vriacou vodou, pridám zemiak ak používam a osolím. Varím prikryté cca 15 minút do zmäknutia.
  4. Keď je zelenina uvarená, pridám brokolicové ružičky, nechám zovrieť a varím odokryté už len 4-5 minút.
  5. Polievku rozmixujem do hladka a dochutím soľou, mletým čiernym korením a prípadne citrónovou šťavou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.