Vegánsky celozrnný kokosový koláč s jahodami

Tento koláčik pečiem tradične každý rok s rebarborou a v bezlepkovej variante.  Keďže ešte nie je sezóna rebarbory a ja som kúpila krásne jahody tak som sa rozhodla vyskúšať tento recept trošku inak.  Vymenila som bezlepkovú múku za celozrnnú a zmenila som formu na pečenie.  A nový koláč je na svete – aké jednoduché a funguje to!!!

Koláčik je na povrchu krásne chrumkavý vďaka cukru, ktorý skaramelizoval a vytvoril kôrku.  Vnútri je šťavnatý a kyselkavý z jahôd a zároveň presiaknutý sladkou kokosovou chuťou.  Pohánková a celozrnná múka mu dávajú príjemnú štruktúru, ktorá je nadľahčená kokosom.  Skrátka tento koláč je naozaj famózny a musím sa priznať, že zo všetkých vegánskych je môj najobľúbenejší.

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 140g celozrnnej pšeničnej múky
  • 140g pohánkovej múky
  • 100g kokosovej múčky
  • 200g kokosového cukru
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

 Tekuté ingrediencie

  • 300ml kokosového mlieka / vody
  • 100ml kokosového oleja / rastlinného
  • 1ČL jablkového octu / octu
  • 300g umytých nakrájaných jahôd

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si formu na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
  3. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam.Vznikne redšie cesto.
  4. Do cesta rýchlo primiešam nakrájané jahody. Vylejem ho do formy a povrch pocukrujem hnedým kryštálovým cukrom.
  5. Dám piecť na 180°C približne 40-45 minút. Či je koláč hotový skúšam špajľou, ktorá má z koláča vyjsť čistá. Ak nie je, dám ho dopiecť na ďalších 5 minút.
  6. Po upečení nechám koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a v teple sa dopeká a tuhne. Potom ho nakrájam, pocukrujem a podávam s čerstvými jahodami.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.