Nátierka z tekvice a batátov s údenou soľou

Nápad na túto nátierku vznikol keď mi moja fantastická svokra Evička priniesla obrovskú tekvicu z jej záhrady. A keďže som z nej už uvarila niekolľko jedál a zdalo sa, že z tekvice neubúda, povedala som si prečo neskúsiť aj nátierku.

Mám už overenú kombináciu tekvice a batatov, ktorú rada používam v polievke, ale nátierka potrebuje niečo navyše. Napadlo ma použiť moju novú údenú soľ, ktorú som si nedávno kúpila. Jej chuť je tak intenzívna, že mám pocit akoby som jedla klobásu grilovanú na ohni.

A vyplatilo sa! Údená soľ spolu s paprikou vyzdvihli nátierku na úplne inú úroveň. Inak fádnu a sladkú chuť tekvice a batatov premenila na šmrncovnú po dyme chutiacu delikatesu, ktorá vyrazí dych každému. Samozrejme pomohlo aj upečenie zeleniny, ktoré zintenzívnilo jej chuť. No a citrón spolu s cesnakom vyvážili zase sladkosť nátierky. Fakt som netušila, že sa takto vydarí… jednoznačne ju zaraďujem medzi moje top recepty a tešííííím sa!!!

Ingrediencie

  • 1 malá tekvica, napr. Hokkaido
  • 1 veľký batat
  • 1PL tahini pasty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1ČL údenej papriky
  • 1/2 ČL údenej soli
  • čierne mleté korenie
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • voda

Postup

  1. Batat a Hokkaido očistím a nakrájam na malé kocky. Pokapem olivovým olejom, ochutím údenou soľou a paprikou a poriadne premiešam.   Dám piecť na 200°C asi na 45 minút, kým zelenina nezmäkne.
  2. Upečenú zeleninu rozmixujem v robote spolu s olivovým olejom, tahini, cesnakom a vodou. Postupne pridám len toľko vody, aby vznikla hladká nátierka.
  3. Nátierku dochutím citrónovou šťavou, čiernym mletým korením a soľou.

UložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.