Cuketovo-zemiaková polievka s kurkumou

Túto polievku som raz uvarila z núdze, lebo som doma nemala nič iné iba kopu zemiakov a nejaké cukety. Priznám sa veľa som od nej neočakávala, lebo cuketa mi príde dosť fádna na polievku. Ale veľmi som sa zmýlila…

 

Polievka je hodvábne krémová vďaka zemiakom, cuketa jej dodáva sladkastú chuť a korenie zaujímavú pikantnosť. Veľmi ma baví keď zakusnem do mäkkého zemiaku alebo jemnej cukety, ktoré v nej plávajú. Na to, že polievka má len dve hlavné ingrediencie, je prekvapivo lahodná a musím povedať, že v poslednej dobe patrí medzi moje najobľúbenejšie.

Polievku budeš zbožňovať, lebo je:

  • jednoduchá na prípravu
  • krémová a lahodná
  • jemne pikantná
  • sýta a zahreje
  • jedna miska nestačí…

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké cukety
  • 6 väčších zemiakov
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL hořčičného prášku
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky, cibuľu a cesnak na drobno.
  2. Na horúcom oleji osmahnem cibuľu s cesnakom, pridám kurkumu a zemiaky a orestujem.
  3. Zemiaky zalejem vriacou vodou tak, aby boli asi 2cm pod hladinou. Osolím a nechám variť 10 minút. Radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu.
  4. Pridám nakrájanú cuketu a nechám variť ďaľších 10 minút. Ak treba, pridám vodu.
  5. Keď je polievka uvarená, odoberiem asi polovicu zemiakov a cukety bez vývaru do misky. Ostatný vývar spolu so zeleninou rozmixujem ručným mixérom na hladký krém. Potom do neho vrátim kúsky zemiakov a cukety.
  6. Nakoniec polievku dochutím soľou, mletým čiernym korením a horčičným práškom.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.