Grécke vegánske tzatziki

Staré známe grécke tzatziki, ja viem nič extra čo by ste nepoznali. Ale chcela som predstaviť túto vegánsku bezlepkovú alternatívu, lebo v období keď som nemohla mliečne výrobky, ma vždy veľmi potešila. Najmä tá chuť, ktorá je na nerozoznanie od klasických tzatziki. Robím ich aj v nevegánskej verzii, kde však preferujem ovčí jogurt, ako vidno na fotkách.

Tzatziki mám nesmierne rada, dávam do nich oveľa viac uhoriek než Gréci, ale tak to máme radi. Môj drahý ich tak zbožňuje, že si ich dáva ako hlavné jedlo len tak s krajcom chleba. Ja ich milujem ako prílohu k pečeným batatom alebo zelenine. Sú super aj s domácimi zemiakovými či zeleninovými plackami alebo ako príloha k mäsu. Čo je dosť dôležité, a mne sa to málokedy podarí, nechať tzatziki odležať do druhého dňa, aby sa chute krásne prepojili. Nuž, niekedy je túžba ochutnať silnejšia než dodržanie správneho postupu :o)

Ingrediencie

  • 500g biely sójový jogurt (Alpro)
  • 3 šalátové uhorky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zväzok mätovej vňate
  • 1PL olivového oleja
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Inštrukcie

  1. Očistím uhorky a nastrúham ich na jemno. Dám ich do sitka, poriadne posolím, premiešam a nechám asi 5 minút odležať. Uhorky pustia vodu samé, ale je dobré ich rukou ešte poriadne vymačkať, nech sú čo najsuchšie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam uhorky, jogurt, lisovaný cesnak, olej a na drobno nakrájané mätové lístky.
  3. Tzatziki dobre dochutím soľou, jemne zomletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávam poliate olivovým olejom s lístkami čerstvej mäty.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.