Aromatická divoká ryža s letnou zeleninou

Rada improvizujem a varím intuitívne, najmä ak je sezóna čerstvej zeleniny a ovocia ako teraz. Je leto a ja mám chladničku plnú zdravia nabitých ingrediencií. Mám chuť na niečo ľahké, svieže, ale sýte zároveň. Napadlo ma, že urobím niečo ako teplý letný šalát, ktorý je zároveň hlavným jedlom. A vypálilo to úžasne! Jednoduchú chuť ryže som vyzdvihla použitím aromatického korenia pričom čistá chuť zeleninky ostala zachovaná. Zaujímavá je aj štruktúra jedla, keďže zelenina je jemne chrumkavá a ryža na skus tak akurát. Pripraviť toto jedlo síce zaberie nejaký čas, ale pôžitok z neho stojí za to.

Ingrediencie

  • divoká ryža – asi 3 porcie
  • 1 brokolica
  • 2 kukurice
  • 1 cuketa
  • polovica žltej papriky
  • polovica červenej papriky
  • 3 mladé cibuľky
  • 2 strúčky cesnaku
  • olivový olej
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • ½ČL mahá korenia
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava a kôra
  • petržlenová vňať

Inštrukcie

  1. Uvarím divokú celozrnnú ryžu podľa návodu na obale. Trvá to asi 45 minút.
  2. Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím. Papriky a brokolicové stonky nakrájam na malé kúsky, brokolicu rozdelím na ružičky a cuketu nasrúham na jemno. Mladú cibuľku a cesnak nakrájam na kolieska.
  3. Kukuricu uvarím a nožom orežem sladké semienka.   Brokolicové ružičky blanžírujem vo vriacej vode 4 minúty.
  4. Vo veľkej panvici orestujem korenie na olivovom oleji a pridám mladú cibuľku s cesnakom. Potom brokolicové stonky, cuketu a papriky a restujem asi 3 minúty. Nakoniec pridám varenú kukuricu a brokolicu, dochutím soľou a korením a prehrejem.
  5. Restovanú zeleninu jemne zmiešam s varenou divokou ryžou a dochutím korením a citrónom. Podávam s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.