Vegánska dvojčokoládová Sacher torta

Nikdy nezabudnem ako som si dala originál Sacher tortu vo Viedni v samotnom Sacher hoteli. Pre mňa to bol zážitok na celý život. Bola skutočne vynikajúca, ale čo ma na nej vzrušovalo najviac bola takmer 200 ročná receptúra torty, ktorá je doteraz držaná v tajnosti. Môj recept tajný nie je, práve naopak, chcem aby si ho každý upiekol a dal mi vedieť ako sa podarila a hlavne ako chutí. Je to nový recept, preto potrebuje ešte dozrieť. Nám chutila neskutočne a už sa teším ako ju znovu upečiem a ponorím sa do čokoládovej infúzie!

Upeč si ju, lebo je:

  • šťavnatá a dvojčokoládová
  • krásna, voňavá a návyková
  • jednoduchá na prípravu
  • výborná ako samotný Sacher

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 220g polohrubej múky
  • 300g trstinového cukru
  • 80g kakaa
  • 1½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli

Tekuté ingrediencie

  • 370ml horúcej vody
  • 90ml kokosového oleja
  • 1½ ČL jablčného octu

Poleva

  • 125g horkej nakrájanej čokolády s min. 70% kakaa
  • 70g kokosového tuku/vegánskeho masla (nie oleja!)
  • 50g trstinového cukru
  • 60ml studenej vody
  • 1½ PL kakaa

Glazúra

  • 150g marhuľovej marmelády
  • 1PL vody alebo rumu

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu 20-22cm silikónovú formu na pečenie. Ak nemám silikónovú, vysteliem ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny. V menšej zmiešam tekuté, kým sa olej nerozpustí.
  3. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie cesto, ktoré vylejem do formy. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia sódy s octom. Pečiem cca 30-35 minút na 180°C a nechám úplne vychladnúť vo forme.
  4. Marhuľovú marmeládu vymiešam s vodou, aby sa zriedil a dal dobre natierať. Korpus opatrne prerežiem na dve polovice a jednu z nich natriem. Ak chcem mať povrch torty dokonalo hladký, vrchný korpus prevrátim rezanou stranou nahor a upečenou dovnútra.
  5. Na polevu rozpustím všetky prísady v hrnci okrem čokolády. Potom hrniec stiahnem z tepla a pridám čokoládu, ktorá sa krásne sama rozpustí pri miešaní. Polevu nechám vychladnúť ale musí byť stále tekutá. Vylejem ju na tortu a ozdobím si podľa nálady.
  6. Koláč sa dobre skladuje v chladničke a je výborný ohrievaný aj v mikrovlnke.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentáre 4

  1. Výborný recept 🙂 spočiatku som sa bála prípravy a výsledku, lebo s vegánskymi kolačmi nemám veľmi veľa skúseností, ale naozaj sa niet čoho báť. 🙂 🙂 🙂

  2. Alena Ovciarkova

    Vynikajúca chuť torty (mne sa ju síce nepodarilo pekne prerezať, tak som to natrela navrchu džemom a tak dala polevu) ale torta je mňam :-), určite ju ešte spravím.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.