Karfiolové pšeno so zázvorom a pestom z medvedieho cesnaku

Karfiol mám veľmi rada, ale doteraz som ho zvyčajne jedla buď v polievke alebo vyprážaný. A spomínam si ešte na jedno jedlo, ktoré nám mamina robila keď sme boli malí – „mozoček“ a mne strašne nechutil. Rozmýšľala som ako inak upraviť môj obľúbený karfiol až som na webe našla video recept s rozmixovaným karfiolom. Tam ho použili ako prílohu a nazvali ho „karfiolová ryža“.   Hneď som to musela vyskúšať, lebo som bola zvedavá či sa naozaj tak super rozmixuje. A naozaj! Hoci mne skôr pripomínal čerstvo napadaný sneh, ktorý potrebuje nakopnúť a pridať na chuti. Tak ma napadlo zafarbiť ho kurkumou a ozvláštniť ho ostrou chuťou zázvoru a pikantným medvedím cesnakom, ktoré zároveň prekryjú nie príliš vábivú arómu karfiolu. A aby jedlo aj zasýtilo, pridala som pšeno. A podarilo sa! Vytvorila som nové, zdravé, aromatické, na pohľad krásne a pritom jednoduché jedlo, ktoré milujú ženy pre jeho ľahkosť a muži pre jeho pikantnosť. Som nadšená!

Ingrediencie

  • 1 stredný karfiol
  • pšeno – asi 2 porcie
  • pesto z medvedieho cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčky cesnaku
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • kúsok zázvoru
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • čierny sezam
  • citrónová šťava

Inštrukcie

  1. Ja varím pšeno takto:   Pred varením ho poriadne opláchnem pod tečúcou vodou, nechám ho zovrieť v dvojnásobku slanej vody a prikryté varím na miernej teplote 5 minút. Potom ho nechám 10 minút dôjsť pod pokrievkou. Nie dlhšie, lebo potom sa rozvarí na kašu a nie je chutné. Pšeno má po uvarení držať tvar a nesmie byť ani príliš vlhké ani suché. Keď je hotové, polejem ho olivovým olejom, pridám pesto z medvedieho cesnaku a riadne premiešam vidličkou. Tým odíde prebytočná para a vlhkosť, oddelia sa jednotlivé zrnká a chute sa spoja.
  2. Karfiol umyjem a rozkrájam na menšie kúsky. Dám ich do robota a rozmixujem na karfiolový sneh. Dávam pozor, aby som ho nepremixovala, inak vznikne vodnatá kaša.
  3. Na panvici zohrejem olej a restujem nakrájanú cibuľku, rozdrvený cesnak a nastrúhaný zázvor do zlatista. Pridám kurkumu, ktorú jemne osmažím, a karfiolový sneh, ktorý zmení farbu na nádherne žltú. Poriadne premiešam, osolím, pridám trošku vody, prikryjem a nechám dusiť asi 3-4 minúty na nízkej teplote. Karfiol sa dá jesť aj surový, takže ho nevarím úplne do mäkka. Mám rada keď je trošku chrumkavý.
  4. Zmiešam pšeno s medvedím cesnakom spolu s kurkumovo-zázvorovým karfiolom a podľa chuti pridám ešte soľ, pesto, korenie, olej a citrónovú šťavu. Pšeno podávam posypané čiernym sezamom s extra porciou pesta a miešaným listovým šalátom.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.