Vegánsky bezlepkový kokosový koláč s rebarborou

Konečne prišla jar! A s ňou všetky moje obľúbené jarné zeleninky a stále väčší výber ovocia. Takže môžem variť a piecť od výmyslu sveta. Jeden z netradičných koláčov, ktorý pečiem každú jar už po niekoľko rokov je práve tento kokosový koláč s rebarborou. Rebarbora je taká zvláštna plodina, málokto ju u nás používa na varenie a pečenie. Ja ju poznám skôr ako zaváraninu a raz som z nej jedla výborné želé v Londýne.

Odvtedy som si ju zamilovala a rozhodla som sa, že vymyslím nejaký super rebarborový koláč. Začala som robiť prieskum na webe a našla som mnoho zaujímavých receptov, ale ani jeden, ktorý by bol vegánsky a zároveň bezlepkový. Táto kombinácia je celkovo náročná čo sa pečenia týka. Tak som skúšala a experimentovala až sa podaril tento fantastický šťavnatý koláčik. Okrem mojej rodiny ho ochutnalo pár kamarátov a známych a zožal taký úspech, že každý chcel hneď recept. A to je pre mňa znamenie, že sa naozaj podaril :o)

Ak nevieš ako sa čistí rebarbora, tak čítaj ďalej. Listy rebarbory sú jedovaté, preto sa ich treba hneď zbaviť. Odrež ich a rebarboru daj do sáčku a chladničky, čerstvá vydrží asi dva týždne. Pred použitím treba rebarboru dobre umyť v studenej vode a odrezať oba konce.

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 140g bezlepkovej múky
  • 140g pohánkovej múky
  • 100g kokosovej múčky
  • 200g kokosového cukru
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Tekuté ingrediencie

  • 300ml kokosového mlieka / vody
  • 100ml kokosového oleja / rastlinného
  • 1ČL jablkového octu / octu
  • 300g očistenej nakrájanej rebarbory

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu formu na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
  3. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej múky. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
  4. Do cesta rýchlo primiešam nakrájanú rebarboru. Vylejem ho do formy a zarovnám povrch.
  5. Dám piecť na 180°C približne 45 minút.
  6. Po upečení musí koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a v teple sa dopeká. Potom ho vyberiem z formy, pocukrujem a hneď ochutnám…

UložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.