Karfiolový krém s karotkou

Jem polievky každý deň.  Nielen preto že ich mám veľmi rada, ale aj preto lebo ma zasýtia čo je pri vegánskej a živej strave veľmi dôležité.  Vlastne bez polievky sa cítim hladná, ale keď si ju dám pred jedlom a potom ešte šalát, tak som „full“. Navyše mám dve malé dcérky, ktoré sú večne hladné a mať uvarenú polievku sa pri deťoch vždy vyplatí.

fullsizeoutput_2695

Karfiolový krém robievam často.  Je veľmi jednoduchý na prípravu a potrebné suroviny viem kúpiť takmer celý rok.  A moje deti ju milujú!  Dokonca aj moja mama, ktorá polievky nijak zvlášť neobľubuje, ju pochválila.  A nielen to, začala si ju doma variť, čo je pre mňa najväčšia odmena.

fullsizeoutput_2697

Skúste si ju doma spraviť.  Je naozaj luxusne krémová a to bez veľkej námahy.  Chutí jemne, lahodne ako v top reštaurácii.  Má vyváženú sladkastú chuť, bez náznaku karfiolového pachu.  Tajomstvo je použiť kvalitné suroviny, najlepšie bio a neprehnať to s množstvom vody.  Ak máte radi silné chute, použite namiesto vody zeleninový vývar, prípadne vývar v kocke alebo prášku.  Kvalitný bio vývar, ktorý je naviac bez lepku, laktózy a kvasníc robí firma Alnavit.  Na obrázku je polievka s čerstvým oreganom a konopným olejom.  Podávala som ju s opečenými toastmi.

fullsizeoutput_2699

fullsizeoutput_2698fullsizeoutput_269a

Ingrediencie

  • 2 PL repíkového oleja / rastlinného oleja
  • 2 mladé cibuľky / 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy karotky
  • 1 menší karfiol
  • voda / zeleninový vývar
  • himalájska soľ
  • biele mleté korenie

Inštrukcie

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.  Veľmi sa s tým netrápim, lebo polievka sa nakoniec rozmixuje.
  2. Do rýchlovarnej konvice dám zovrieť asi 1,5 l vody.
  3. Na oleji orestujem cibuľku s mrkvou a neskôr pridám karfiol.  Spolu restujem asi 2 minúty.
  4. Zalejem vriacou vodou, ale len aby sa zelenina tesne pokryla, radšej menej vody ako viac.  Ochutím soľou a nechám jemne vrieť.  Dá sa použiť aj zeleninový vývar.
  5. Zeleninu varím vo vývare do zmäknutia, cca 10-15 minút.
  6. Keď je zelenina mäkká, ale nie rozvarená, rozmixujem polievku ručným mixérom do krémovej konzistencie.
  7. Dochutím soľou a mletým bielym korením, prípadne muškátovým orieškom.

fullsizeoutput_269cfullsizeoutput_2693

 

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.